Понеділок, 29.04.2024, 14:25
Вітаю Вас Гість | RSS

Траволікування

Головна » 2013 » Вересень » 20 » Чистотіл
14:16
Чистотіл
Ця рослина із скромними жовтими квітками носить безліч назв, одно кількість яких говорить про те, що воно заслужило на увагу наших предків : чистуха, празелень, ластівчина трава, гладишник, чистоплот, желтомолочник, собаче мило.

Рослина є отруйною і тому слід відноситися до нього з усією обережністю і строго дотримуватися рекомендованого дозування.

Для лікування придатна уся рослина, але зазвичай використовують його наземну частину. Чистотіл заготовлюють під час цвітіння і сушать під навісом в тіні або на горищах.

Сировину слід зберігати в коробках або мішках, в провітрюваному прохолодному і сухому приміщенні. Термін зберігання сировини складає до 3 років. Чистотіл треба застосовувати згідно з рецептами, не допускаючи передозування, а іноді і під спостереженням лікаря.

Застосування чистотілу. Чистотіл має у своєму складі, окрім лікувальних компонентів, близько 20 отруйних сполук, які знищують хвороботворні бактерії і мікроорганізми.

Ця рослина має широкий спектр дії і його використовують як протизапального, протисудомного, бактерицидного, знеболюючого, протипухлинного, заспокійливого, сечогінного, жовчогінне, ранозагоювального і лактогонного засоби.

Чистотіл здатний затримувати зростання ракових пухлин і розвиток метастазів.

Для більшої ефективності проти метостазов його застосовують разом з кропивою і календулою. Подрібнені трави(календула, чистотіл, кропива) беруть в рівних частинах, перемішують і роблять з них настій в термосі: на 1 склянку окропу 1 ст. ложку збору. Пити треба уранці і увечері по половині склянки за півгодини до їди.

Лікування чистотілом розпочинають із слабких настоїв, поступово привчаючи до нього організм. Разом з прийомом чистотілу травники рекомендують вживати кисломолочні продукти йогурти і кефір і молоко, для зниження токсичності рослини. Добова доза настою чистотілу - одна склянка.

Чистотіл в невеликих дозах заспокоює нервову систему, знижує кров'яний тиск, уповільнює сердечну діяльність, тому його приймають при судомах, неврозах, епілепсії, паралічах, захворюваннях підшлункової залози.

Чистотіл також вживають внутрішньо при гастритах, поліпах шлунку і кишечника, бронхіальній астмі, коклюші, туберкульозі легенів, кашлі, алергії, грудній жабі, запаленні товстого кишечника, виразковому коліті, виразці шлунку і дванадцятипалої кишки, раку шлунку, як жовчогінне при захворюваннях печінки, жовчних проток і жовчного міхура, гепатиті, жовчнокам'яній хворобі, ревматичних суглобових болях.

Нерідкі випадки, коли чистотіл виліковує безнадійних туберкульозних хворих. При цьому використовувався такий рецепт: подрібненою сухою травою на чверть об'єму заповнюється півлітрова банка, потім вона заливається окропом, накривається кришкою і настоюється 2 години. Настій приймають 3 рази в день по половині склянки і запивають півлітровою пляшкою кефіру.

Настій чистотілу використовують як сечогінний засіб при водянці, папіломатозі сечового міхура, а також при захворюваннях суглобів, подагрі, ревматизмі, поліартритах, хворобливих менструаціях, при клімаксі з приливами, для збільшення лактації у годуючих матерів.

При поліпах, виразковому коліті настій застосовують всередину, іноді у поєднанні з польовим хвощем, шавлією, звіробоєм, марьиным коренем. Крім того, роблять мікроклізму, після очисної клізми, потім ставлять свічку з мазі.

Настоєм, відваром чистотілу, соком чистотілу, розведеним кип'яченою водою(1 ч.л. на 1/2 склянки), полощуть рот, горло при запаленні слизового, зубного болю, папіломатозі гортані(у тому числі і у дітей), пародонтозі.

З відвару роблять примочки, компреси, ванни при ревматизмі, паралічах, подагрі, поліартриті, а також спринцювання при білях, трихомонадному кольпіті, ерозії шийки матки, при простатиті(спринцювання чоловікам сечовипускального каналу, при інфекційному простатиті).

Відваром рослини промивають рани, виразки і інші шкірні ушкодження, миють голову при випаданні волосся або щедрої лупи. З соку роблять примочки при червоному вовчаку, псоріазі, лишаях, корості, грибкових захворюваннях, свербежі, туберкульозі і раку шкіри, виразках, пухлинах.

Ванни з відвару чистотілу є загальнозміцнюючими, їх застосовують при порушенні обміну речовин, діатезі, свербежі, висипі, золотусі, псоріазі, гнійничкових ураженнях шкіри у юнаків, корості та ін.

Порошком з сухого листя чистотілу присипають рани, мокнучу екзему. Подрібнене листя, розтерте зі свинячим внутрішнім жиром(1: 5), використовує при псоріазі, туберкульозі шкіри, корості, бородавках.

При зубному болі прикладають ватку, змочену в настоянці чистотілу.

Відвар чистотілу(зовнішньо) : 2 ст. ложки сировини на 1 склянку води, кип'ятити 1 мін, настояти 30 мін, процідити.

Настій чистотілу(слабка концентрація) : на 1 склянку окропу 1 ч. ложка сировини, настояти півгодини до кольору світлої соломи, процідити перед вживанням, приймати по чверті склянки 3 рази в день до їди.

Настій(концентрований) : на 1 склянку окропу 1 ст. ложка сировини, настояти півгодини, процідити перед вживанням, приймати по 0,25 склянки 3 рази в день до їди.

Сік чистотілу(спиртова настоянка, краплі) хороший засіб проти герпесу, їм припікають бородавки, поліпи, мозолі, кандиломы, його застосовують при хворобах печінки і жовчного міхура, закопують в очі при більмі і трахомі, використовують при обмороженнях і т. д. При поліпах прямої кишки роблять мікроклізму з 5 - 7 крапель соку чистотілу на 50 г води.

Для консервації соку чистотілу заготовлюють свіжі рослини з коренями або без коренів, миють, ріжуть на невеликі шматочки 1-1,5 см, пропускають через м'ясорубку і віджимають сік через тканинну серветку. Закривають банку з соком кришкою і дають відстоятися в холодильнику декілька днів. Потім акуратно зливається сік, викидається осад і додається горілка з розрахунку: на 1л. соку чистотілу 0,5 л. горілки, або 0, 25 л медичного спирту(4: 1).

Можна консервувати і без горілки, але тоді сік повинен перебродити під гідрозасувом, або в щільно закритій пластиковій пляшці з періодичним випуском газів бродіння до повного припинення їх виділення. Після цього сік зберігають в темному прохолодному місці.

Спиртову настоянку соку чистотілу застосовують для підвищення імунітету, боротьби з раковими пухлинами і лікування багатьох інших захворювань.
Категорія: каталог трав | Переглядів: 1530 | Додав: moderator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу

Категорії розділу
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 3
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0