Понеділок, 29.04.2024, 11:22
Вітаю Вас Гість | RSS

Траволікування

Головна » 2013 » Вересень » 20 » Цикорій
15:04
Цикорій
Народні назви: синій квітка, придорожня трава, петрів батіг, серпник, щербак

Опис Багаторічна трав'яниста рослина з м'ясистим коренем і прямостоячим стеблом. Стеблові листки ланцетні, гострозубчастими. Квіткові кошики блакитні, складаються з язичкових квіток. Цвіте у червні - серпні.

Як замінник кави цикорій використовували давно, задовго до появи кавових зерен в Росії. У кави присутня алкалоїд кофеїн, небезпечний у великих дозах для організму. В цикорії його немає, але по своїй дії цикорій аналогічний кави. Він також бадьорить і помітно підвищує працездатність. 
Застосовувана частина Коріння, трава. Траву треба збирати у червні - серпні. Час збору коренів вересень, жовтень і рання весна.

Хімічний склад. Корені містять глікозид інтібін, вуглевод інулін, цукор, смолу, левулозу, фруктозу, пентозани. В квітках міститься глікозид цикорин.

Застосування Настій з трави і відвар з коренів цикорію збуджує апетит, посилює травлення, підвищує виділення жовчі та сечі, регулює обмін речовин, припиняє проноси, заспокійливо діє на нервову систему, поліпшує роботу серця. Настій з трави використовують для примочок при фурункульозі, гнійних ранах і екземі. Висушені смажені мелені корені додають до кави.

Приготування настою: 1 столову ложку трави заливають 1 склянкою окропу, настоюють 30 хв, проціджують. Приймають по ½ склянки 2 рази на день за півгодини до їжі для поліпшення функції шлунково-кишкового тракту.

Приготування відвару: 1 чайну ложку коренів залити 1 склянкою води, нагріти до кипіння, кип'ятити на повільному вогні протягом 10 хвилин, настоювати 30 хв, процідити. Пити до їди по 1/2 склянки не частіше 2 разів у день.
Категорія: каталог трав | Переглядів: 456 | Додав: moderator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу

Категорії розділу
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 3
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0