Головна » 2013 » Вересень » 20 » Цикорій
|
Народні назви: синій квітка, придорожня трава, петрів батіг, серпник, щербак
Опис Багаторічна трав'яниста рослина з м'ясистим коренем і прямостоячим стеблом. Стеблові листки ланцетні, гострозубчастими. Квіткові кошики блакитні, складаються з язичкових квіток. Цвіте у червні - серпні.
Як замінник кави цикорій використовували давно, задовго до появи кавових зерен в Росії. У кави присутня алкалоїд кофеїн, небезпечний у великих дозах для організму. В цикорії його немає, але по своїй дії цикорій аналогічний кави. Він також бадьорить і помітно підвищує працездатність. Застосовувана частина Коріння, трава. Траву треба збирати у червні - серпні. Час збору коренів вересень, жовтень і рання весна.
Хімічний склад. Корені містять глікозид інтібін, вуглевод інулін, цукор, смолу, левулозу, фруктозу, пентозани. В квітках міститься глікозид цикорин.
Застосування Настій з трави і відвар з коренів цикорію збуджує апетит, посилює травлення, підвищує виділення жовчі та сечі, регулює обмін речовин, припиняє проноси, заспокійливо діє на нервову систему, поліпшує роботу серця. Настій з трави використовують для примочок при фурункульозі, гнійних ранах і екземі. Висушені смажені мелені корені додають до кави.
Приготування настою: 1 столову ложку трави заливають 1 склянкою окропу, настоюють 30 хв, проціджують. Приймають по ½ склянки 2 рази на день за півгодини до їжі для поліпшення функції шлунково-кишкового тракту.
Приготування відвару: 1 чайну ложку коренів залити 1 склянкою води, нагріти до кипіння, кип'ятити на повільному вогні протягом 10 хвилин, настоювати 30 хв, процідити. Пити до їди по 1/2 склянки не частіше 2 разів у день.
|
Категорія: каталог трав |
Переглядів: 456 |
Додав: moderator
| Рейтинг: 0.0/0 |
|
Наше опитування
Статистика
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0
|