Понеділок, 29.04.2024, 17:49
Вітаю Вас Гість | RSS

Траволікування

Головна » 2013 » Вересень » 26 » Горобина
09:09
Горобина
Лікарською сировиною у горобини червоної є плоди, рідше листя, кора і нирки. Плоди збирають після перших заморозків, а кору - під час сокоруху. Плоди горобини зберігаються в сушеному вигляді всю зиму. Також можна перекрутити ягоди з цукром через м'ясорубку і зберігати таку суміш в прохолодному місці.

У плодах горобини міститься велика кількість каротину і вітаміну Р, з якого в організмі синтезується вітамін А, присутні органічні кислоти, цукор, дубильні речовини, аскорбінова кислота, ефірні масла.

Сироп із свіжих ягід горобини і цукру (з 1 кг плодів віджимають сік і додають до нього 600 г цукру), використовують при ревматичних болях, авітамінозі і каменях у нирках. Ягоди гарні при гіповітамінозах і як кровоспинний засіб. Борошном з плодів лікують диспепсія у дітей. Горобина допомагає при виснаженні, недокрів'ї, підвищує імунітет. Це протидизентерійний, сечогінний та кровоспинний засіб. Сік з плодів збуджує апетит. Замість дубової рябиновую кору також можна використовувати для приготування відварів, яким лікують запалення слизових оболонок рота і шкіри. 


Для приготування відвару: 1 столову ложку ягід залити 1 склянкою окропу і настоювати 4 години. Для приготування настою 1 столову ложку квіток залити склянкою окропу і після охолодження процідити. Для зовнішнього застосування готується 20%-ний відвар кори.

Відвар кори горобини показаний при старечому склерозі: 200 г сухої сировини потрібно прокип'ятити на слабкому вогні в 500 мл води 2 години. Приймати по 30 мл перед їдою.

Настій плодів горобини при фарингіті і ларингіті: 2 чайні ложки ягід настоювати 2 склянках окропу протягом години, а потім процідити.

При захворюваннях нирок сік з ягід горобини пити по 1 столовій ложці 3 рази в день до їжі. При захворюваннях ендокринної системи сік п'ють в такій же дозі 3 рази на день.

Розтерте свіже листя горобини можна прикладати до уражених ділянок шкіри при грибкових захворюваннях. Пов'язку міняти щодня.

Увага! Не можна застосовувати препарати з горобини при вагітності! Під час вигодовування грудних дітей прийом горобини у невеликих дозах рідко викликає побічні явища, тим не менш, застосовувати горобину слід тільки за приписом.
Категорія: каталог трав | Переглядів: 471 | Додав: moderator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу

Категорії розділу
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 3
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0