Понеділок, 29.04.2024, 18:37
Вітаю Вас Гість | RSS

Траволікування

Головна » 2013 » Вересень » 20 » Хміль звичайний
15:25
Хміль звичайний
Хміль звичайний (Humulus lupulus L.) Родина конопляних - Cannabaceae. Народні назви хмелю - виноград дикий; хмелина. Хміль має харчове, технічне, декоративне, а також лікарська рослина Багаторічна трав'яниста рослина з м'ясистим, повзучим кореневищем і в'юнким 4-гранним, чіпко-шорстким стеблом. Листя хмелю великі, супротивні, довгочерешкові, 3-5-лопатеві, округлі або яйцеподібні, по краю крупнопильчасте, з загостреними зубцями; зверху вони темно-зелені, з нижньої - світліші, залізисті. Одностатеві квітки хмелю, маленькі, непоказні, зібрані в пазушні або верхівкові суцвіття.

Чоловічі суцвіття хмелю волотисте, жіночі - голівчаті з великими приквітками, які після цвітіння сильно розростаються, утворюючи супліддя-шишечки. Плід хмелю - односім'яний, білувато-сірий, килеватый, сплющений горішок. Цвіте хміль в липні - серпні, плоди дозрівають у серпні - вересні. Рослина тіньовитривала. Росте в ольшанниках, по сирих і заболочених чагарниках на всій території республіки. Молоді пагони і листя хмелю містять значну кількість вітаміну С. Їх використовують для приготування салатів, зелених борщів і інших овочевих страв. Супліддя хмелю здавна застосовують у хлібопеченні для виготовлення рідких дріжджів і випічки деяких сортів хліба, в пивоварінні. Вони містять ефірні олії, які використовують в парфумерії і харчової промисловості. Стебла хмелю придатні для вироблення грубої пряжі, мотузок, низьких сортів паперу та картону, їх також використовують для виготовлення плетених тари. Картон, виготовлений з хмелевою крихти з паперовими відходами, високої якості. В суміші з деякими речовинами хміль застосовують як антисептик при зберіганні плодів та овочів. Препарати з плодів хмелю використовують у науковій, народній медицині та ветеринарії.

Хміль це рослина дуже декоративна, в'юнка. Також хміль рекомендують для вертикального озеленення альтанок, балконів, тинів, схилів. Хміль широко культивується для отримання плодів. Збирають суцвіття хмелю в середині серпня, коли вони набувають зеленувато-жовте забарвлення. Зривають хміль разом з плодоніжками і сушать в тіні.

Застосовувана частина Супліддя (шишки). Час збору - серпень - грудень.

Хімічний склад Шишки хмелю містять холін, смоли, гірку речовину люпулин, ефірну олію, жовтий пігмент, валеріанову кислоту. Рослина отруйна.

Застосування: Водний настій з шишок підсилює травлення, заспокійливо діє на нервову систему, зменшує і припиняє судоми, послаблює біль, знімає запальні процеси, покращує сон. Зовнішньо настій використовують для зміцнення волосся, лупи, для лікування дерматитів, вугрів, алергічних висипань. Приготування настою: 1 столову ложку подрібнених шишок заливають 1 склянкою окропу, нагрівають на водяній бані 15 хвилин, потім охолоджують, проціджують. Приймають по 1/4 склянки 3 рази в день до їжі.

Для знеболювання при ударах, подагрі, запаленні суглобів застосовують мазь: 1 столову ложку порошку шишок розтирають столовою ложкою несолоного свинячого сала або свіжого вершкового після чого перемішують. Мазь втирають у запалені хворобливі суглоби. При випаданні волосся слід мити голову відваром шишок хмелю.

Категорія: каталог трав | Переглядів: 706 | Додав: moderator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу

Категорії розділу
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 3
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0