П`ятниця, 19.04.2024, 02:21
Вітаю Вас Гість | RSS

Траволікування

Головна » 2013 » Жовтень » 12 » Коров'як скипетровидного
19:08
Коров'як скипетровидного
Це дворічна трав'яниста завдяки високому зросту і незвичайною формою суцвіть важко сплутати з іншими лікарськими травами. Не дарма коров'як скипетровидного називають в народі отаманом за високий зріст.

Крім того, його називають ведмежим вухом за своєрідну форму листя, адамової свічкою і навіть царським скіпетром. Останні дві назви закріпилися за цією рослиною завдяки красивій формі жовтих квіток, зібраних в щільну зелену пірамідку, що нагадує розкішну свічку.

Коров'як скипетровидного любить піщані ґрунти і росте всюди - на луках, лісових галявинах і у відкритому степу. Великі жовті квітки - головна цінність коров'яку. Вони розпускаються в червні й цвітуть до серпня. Причому для виготовлення ліків використовують лише віночки квіток без чашок, рідше листя самого рослини. Коров'як радує своїми квітами не відразу. У перший рік з'являється лише зелена розетка з листя, що тільки на другий рік «стріляє» жовтої квітучої свічкою.



Властивості і застосування
Квітки коров'яку - відмінне обволікаючий засіб, що володіє крім цього пом'якшуючими і протизапальними властивостями. Це дозволяє успішно застосовувати коров'як для лікування бронхітів, запалення горла, катарів з кашлем, а також шлунково-кишкових проблем.

Препарати з коров'яку захищають слизові оболонки організму від дратівливих чинників, добре пом'якшують біль у точках програми, знімають набряклість тканин і спазми.

Основний лікарський засіб з коров'яку - настій його квіток

Готують його так: 1 склянкою окропу заварюють 1 столову ложку квіток. Потім настоюють 20 хвилин, обов'язково ретельно проціджують. П'ють по одній столовій ложці настою за півгодини до прийому їжі 3 рази в день.

Дітям коров'як заварюють в меншій дозі, використовуючи 1 чайну ложку квіток на склянку окропу. За день потрібно випити 100 мл такого чаю рівними порціями.

Дітям можна зробити лікувальний сироп з коров'яку. Для цього в 1 склянку процідженого настою додають 100 грамів цукру і кип'ятять до густоти сиропу. Приймають такий сироп чайними ложками при кашлі кілька разів в день.

Квітки коров'яку - корисний засіб при хворобах селезінки і печінки. Для лікування цих органів робиться відвар з 30 г квіток на 1 літрі води. Приймають його кожну годину по 50 мл

Для полоскань горла коров'як корисно змішувати в рівній пропорції з листом мати-й-мачухи і квітами мальви. Суміш таку потрібно проварити 5 хвилин і додати 10 г кореня валеріани. Всю трав'яну суміш 1 годину пропарити в закритій ємності, потім процідити і використовувати для полоскань, злегка підігрітою.

Ще одним лікувальним застосуванням коров'яку є лікування геморою. В цьому відношенні це рослина дуже ефективно, оскільки справляється навіть із запущеною формою хвороби.

Для використання коров'яку проти геморою є хороший рецепт. Складається він знову ж таки в приготуванні настою з 1 столової ложки трави на 1 склянку окропу. Настоюється розчин довше звичайного - 2 години в термосі. Після проціджування настій потрібно випити за день в три прийоми і тільки після їжі. Курс лікування становить не менше 10 днів і супроводжується помітним поліпшенням стану. Якщо геморой був запущений, то даний курс доведеться повторити після 3-тижневої перерви.

Протипоказання:
Особливих протипоказань, крім вагітності і періоду годування груддю, у цієї трави немає. Вона малотоксична, але при передозуванні може викликати запор.
Категорія: каталог трав | Переглядів: 805 | Додав: moderator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу

Категорії розділу
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 3
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0