П`ятниця, 26.04.2024, 20:25
Вітаю Вас Гість | RSS

Траволікування

Головна » 2013 » Жовтень » 6 » Мандрагора
16:14
Мандрагора
Це рослина оповите містикою і легендами, хоча, по суті, є банальним представником сімейства пасльонових, до якого належить всім відомий і такий рідний картоплю.

Існує кілька видів мандрагори. Крім Середньої Азії, ця рослина зустрічається в Середземномор'ї, Закавказзі, передгір'ях Гімалаїв і Близькому Сході.

У природі це лікарська рослина досі росте на півдні Європи. Даний вид називають жіночої мандрагорою, яка, на відміну від чоловічої, цвіте навесні не фіолетовими, а білясто-зеленуватими квітками. 



Незвичайна форма кореня, що нагадує людську фігуру і надзвичайна отруйність, зробили це рослина атрибутом магів і чаклунів задовго до нашої ери. Мандрагору приписувалася здатність підвищувати сексуальний потяг, оберігати від впливу злих чарів.

Забобонів, пов'язаних з цим рослиною безліч. Люди вірили, що мандрагора при викопуванні видає крик, який може звести з розуму людини. Існував містичний обряд, створений для того, щоб убезпечити процес викопування коренів.

У Середні Століття їй присвоїли невтішна назва "квітки відьом", тому виявлення у будинку кореня мандрагори загрожувало людині близьким знайомством з інквізиторами.

Хімічний властивості мандрагори
У плодах, корені і насіння астенія містяться високотоксичні алкалоїди: фітостерини, атропін, мандрагорин, гіосциамін, а також міристинова кислота.

Лікувальні властивості мандрагори
Алкалоїди, що входять до складу даного лікарської рослини, пригнічують роботу центральної нервової системи, тому вона володіє снодійним і заспокійливим дією. Рослина було першим анестетиком, оскільки її сік, змішаний з вином, давали хворим, щоб не відчували болю під час операції. У малих дозах його застосовували при фобіях і депресії.

У сучасній медицині настій і екстракт з кореня мандрагори входять до складу деяких болезаспокійливих і антиспазматических коштів. Їх використовують для терапії порушень роботи шлунково-кишкового тракту, при м'язових і суглобових болях, при лікуванні вітиліго та інших шкірних захворювань.

Свіже рослина в подрібненому вигляді застосовують для припарок, розм'якшуються ущільнені залози, при набряках і пухлинах, а також як зовнішній болезаспокійливий засіб при ревматизмі і подагрі.

Побічні дії і протипоказання
Рослина дуже отруйна. Самостійне вживання мандрагори може привести до порушень роботи мозку, коматозного стану, втрати пам'яті, галюцинацій, зупинці дихання та летального результату.
Категорія: каталог трав | Переглядів: 932 | Додав: moderator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу

Категорії розділу
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 3
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0