Народні назви:
марена черешкова, марена грузинська, марзана, крапп, марина.
Застосовувана частина:
Кореневища з корінням. Збирають навесні і восени
Хімічний склад:
У кореневищах містяться органічні кислоти, антрахінони та їх похідні, білки, цукру, пектинові речовини, у листках знайдені лимонна кислота, сліди алкалоїду.
Застосування:
Препарати марени слід використовувати при лікуванні сечокам'яної хвороби. Найбільш вони эффектины при наявності каменів фосфатної і оксалатной природи. Марена розпушує камені нирок і посилює скорочення сечоводів.
Сеча під дією марени забарвлюється в червоний колір. Настоянка кореня марени входить до складу медичного препарату «Цистенал». Відвари і настої марени знижують тонус і посилюють перистальтику м'язових тканин сечоводів і ниркових мисок, тим самим сприяючи виведенню каменів і піску з нирок і сечовивідних шляхів.
Настій з коренів марени показаний при жовтяниці, рахіті, ревматичних болях і нічному нетриманні сечі.
Приготування настою:
1 чайну ложку сухих коренів кореневищ заливають 1 склянкою охолодженої кип'яченої води, настоюють протягом 8 годин і проціджують. Залишок заливають 1 склянкою окропу, після чого настоюють 10 хв, а потім проціджують. Змішують обидва настою. Приймають по ½ склянки 4 рази на день.
|