Середа, 24.04.2024, 15:58
Вітаю Вас Гість | RSS

Траволікування

Головна » 2013 » Жовтень » 2 » Обвойник грецький
12:28
Обвойник грецький
Дерев'яниста ліана сімейства ластивневих. Стебло у неї в'юнкий, 4-8 метрів завдовжки, з червонуватий корою, покритої жовто-бурими чечевичками.

Квітки правильні, двостатеві, зібрані в нещільні двох-шестицветочные напівпарасольки; віночок зеленувато-буре або зеленувато-фіолетовий, зрослопелюстковий, з пьятироздельним відгином, по краях волохатий.

Плід-багатонасінна листянка; насіння з чубчиком. Цвіте з квітня по червень місяць. Поширення. Обвойник грецький росте в Південному Криму і зрідка в Одеській області серед чагарників, по вологих прибережних місцях. На півдні країни його іноді розводять як декоративну рослину, іноді дичавіє.

Сировину
Для виготовлення ліків використовують кору обвійника (Cortex Periplocae graecae).
Заготовляють кору рано навесні під час сокоруху, здираючи її з заздалегідь зрізаних бічних гілок розрізаними вздовж трубки і жолобками, і сушать на відкритому повітрі. Штучне сушіння проводять при температурі 60 °. Сухої кори виходить 36-40%.


Зберігати кору обвійника треба окремо від іншої лікарської сировини, дотримуючись правил зберігання отруйних рослин. Аптеки сировину не відпускають. Хімічний склад. Кора обвійника грецького містить серцевий глікозид периплоцин, 4-метоксисалицы-ловіях альдегід, дубильні речовини і цукру. Фармакологічні властивості і використання.

Основною діючою речовиною кори обвойника є глікозид периплоцин, який діє на серце подібно до серцевих глікозидів наперстянки і строфанту: покращує серцеву діяльність, уповільнює ритм серця, підвищує діурез, зменшує набряки і застійні явища у внутрішніх органах. Дослідами встановлено, що обвійник має всі властивості наперстянки, за винятком центрального дії на блукаючий нерв.

На відміну від строфанту, обвойник має слабку біологічну активність (в 3-4 рази), меншу токсичність і не кумулює в організмі. Обвійник грецький призначають при серцево-судинної недостатності 1-го і 2-го ступенів і при органічних пороки мітрального клапана. При важких ураженнях міокарда, що супроводжуються значними порушеннями кровообігу і різко вираженою гіпертонією, продукти обвійника не дають терапевтичного ефекту. Лікарські форми і застосування.

Внутрішньо зазвичай використовують настій кори обвойника (1 грам сировини на 200 мл окропу) по 1 столовій ложці 3 рази на день; настойку потрібно готувати на 40%-ном спирті в співвідношенні 1: 10) по 5-10 крапель 2-3 рази на день.

Обвойник грецька - отруйна рослина. Лікування слід проводити під постійним наглядом лікаря.

Щоб знезаразити приміщення від бактерій, вірусів та інших небезпечних мікроорганізмів, використовуйте бактерицидні лампи, які можна придбати в спеціалізованому магазині.
Категорія: каталог трав | Переглядів: 543 | Додав: moderator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу

Категорії розділу
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 3
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0