Ромашка аптечна відрізняється від ромашки непахуча ароматичним запахом і порожнистим усередині квітколожем.
Застосовувана частина рослини - квіткові кошики. Збирають у травні - червні
Хімічний склад:
У квіткових кошиках містяться ефірне масло і гіркоту, слизу, камеді, білки та інші речовини. Основною частиною ефірної олії є хамазулен.
Застосування:
Лікувальна дія ромашки пов'язано з наявністю ефірного масла. Рослина має виражену антимікробну, протизапальну, в'яжучу, спазмолітичну і вітрогінну дію, відвар і настій з квіток ромашки призначають при хронічному коліті, диспепсії, метеоризмі, захворюваннях нирок і печінки, сечового міхура, простудних захворюваннях, мігрені. Зовнішньо ромашку застосовують для полоскання горла та рота, а також у вигляді примочок - при запальних захворюваннях шкіри, геморої.
Настоєм з трави миють голову для зміцнення волосся і додання їм блиску і м'якості.
Приготування настою:
1 столову ложку квіток залити 1 склянкою окропу, настоювати в закритому посуді 30 хв, процідити. Слід приймати по 1/3 склянки 3 рази на день до їди.
Приготування відвару: 2 столові ложки квіток залити одним таканом окропу, нагрівати на водяній бані 30 хв, настояти 15 хвилин і процідити. П'ють по половині склянки 2 рази на день при проносах і спазмах.
|