Головна » 2013 » Вересень » 26 » Солодка гола
|
Народні назви: солодка звичайна, солодковий корінь, солодок, солодкий корінь, лакричний корінь, лакричник гладкий.
Опис: Багаторічна трав'яниста рослина з глибокої потужної доевой системою. Листки чергові, непарноперисті. Квітки блідо-лиолетовые, зібрані в пазушні густі колосовидні кисті. Цвіте у червні - серпні.
Застосовувана частина: Коріння. Викопують пізньої осені.
Хімічний склад: Коріння солодки містять гліциризин, надає їм солодкий смак, флавонові глікозиди, глюкозу та сахарозу, гіркоту, ефірну олію, крохмаль, аспарагін, жовтий пігмент, вітамін С.
Застосування: Солодковий корінь - одне з найдавніших лікарських - ських коштів, відхаркувальну, обволікаючу, мягчітельним, ранозагоювальну, сечогінну і легку проносну дію. Відвар з коренів застосовують при кашлі, бронхіті, бронхіальній астмі, виразковій хворобі шлунка, як протиотруту при отруєнні грибами, а також при хронічних запорах.
Сік солодки допомагає при виразці шлунка і гастриті. Для цього потрібно 1 мл соку потрібно розбавити 100 мл гарячої води. Випити весь отриманий розчин за 2-3 прийоми помірно теплим.
Приготування відвару: 15 г подрібнених коренів заливають однією склянкою води, доводять до кипіння, кип'ятять на повільному вогні хв, настоюють 15 хв, проціджують. Приймають по 1 столовій ложці 4-5 разів у день до їжі.
Корінь солодки можна застосовувати разом з іншими лікарськими травами в складі шлункового чаю. Для цього слід взяти 20 гр. коріння солодки голої, 20 г квіток ромашки аптечної, 5 г листків м'яти перцевої, 5 гр трави золототисячника, 5 гр листя меліси лікарської.
Одну чайну ложку цієї сухої суміші залити 150 мл окропу, поставити на 5 хвилин на слабкий вогонь, після чого остудити і процідити. Пити цей фіточай слід після їди по одній чашці.
|
Категорія: каталог трав |
Переглядів: 516 |
Додав: moderator
| Рейтинг: 0.0/0 |
|
Наше опитування
Статистика
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0
|