Понеділок, 29.04.2024, 11:04
Вітаю Вас Гість | RSS

Траволікування

Головна » 2013 » Вересень » 26 » Сон-трава
08:18
Сон-трава
Ця трава з красивим і трохи казковою назвою, має і інші народні імена. Її гарні блакитні квіти називають прострілом луговим, пострелом, прострілом боровим, стрельной, разлапушником, сонником, самсончиком, суком, овечої травою і урчуем.

Квітконоси у сон трави в період цвітіння покриті м'якими і густими волосками. Квітки у неї ширококолокольчатая, синьо-фіолетові, довжиною 3-4 см, яйцевидно-загострені. Тичинки оцвітини жовті.
Цвіте сон-трава у квітні-травні.

Зустрічається ця рослина на Україні, в більшості областей європейської частини Росії і в Білорусі.

Росте на узліссях лісів, соснових борах, відкритих піщаних пагорбах і сухих схилах.
Лікувальну силу мають листя, які потрібно заготовлювати в квітні-травні.

Рослина містить цінний стероїд ситостерин, хелидоновую кислоту, тритерпеноид бета-амірин, гамма-лактон ранункулин і похідні гамма-пірона. У коренях прострілу лугового знайдено сапоніни. Його наземна частина містить анемонін, органічні кислоти, гамма-лактон та ефірну олію, а в стеблах виявлені сліди алкалоїдів; в листі - також сліди рослинних алкалоїдів і вітамін С.


У народній медицині сон-трава використовуються як снодійний і заспокійливий засіб. Рослина має фунгіцидну, откашливающим, бактерицидну і протизапальну дію.

Настій трави використовують застосовують при суглобовому ревматизмі, жіночих захворюваннях, бронхіальній астмі, бронхіті і коклюші.

Відвар з надземної частини рослини застосовують як відхаркувальний засіб.

З трави прострілу лугового готують водний екстракт, використовуючи його при грибкових захворюваннях шкіри і перев'язках ран. У малих дозах відвар трави рекомендується травниками гінекологічних захворюваннях і кашлі. При ревматизмі корисно натиратися спиртовою настоянкою трави.

Гомеопати використовують надземну частину сон-трави при кору, кон'юнктивіті, гастриті, запалення євстахієвої труби, нервових захворюваннях, аменореї, порушення менструального циклу, обміну, захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів.

Сон-трава отруйна, тому її внутрішнє застосування вимагає великої обережності.

Препарати прострілу заборонено застосовувати при гастриті, нефриті захворюваннях кишечника і шлунка.

Рецепти використання сон-трави:
1. 10 грамів подрібненої прострілу заливають 1 склянкою холодної води, настоюють 1 добу і проціджують. Застосовують зовнішньо при шкірних захворюваннях.

2. На 1 склянку кип'яченої води беруть 2 чайні ложки подрібненої трави, настоюють 1 добу та після проціджування приймають ковтками протягом дня при мігрені.
Категорія: каталог трав | Переглядів: 1172 | Додав: moderator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу

Категорії розділу
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 3
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0